2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

Acces simplificat pentru obtinerea protectiei prin brevet in Republica Moldova. AGEPI a semnat un Acord de validare cu OEB

22.10.2013

Pe data de 16 octombrie curent, directorul general al Agentiei de Stat pentru Proprietatea Intelectuala a Republicii Moldova (AGEPI) Lilia Bolocan si presedintele Oficiului European de Brevete (OEB) Benoit Battistelli au semnat un acord de validare care permite cererilor si brevetelor europene sa aiba efecte juridice pe teritoriul Republicii Moldova. Acordul a fost semnat la sediul central al OEB de la Munchen in ajunul aniversarii a 40 de ani de la semnarea Conventiei brevetului european care a fost celebrata pe data de 17 octombrie 2013.

"Este un pas inainte important  pentru cooperarea noastra," a mentionat Benoit Battistelli. "Acest acord, odata aprobat si implementat va simplifica accesul la protectia prin brevet in Republica Moldova si va face posibila pentru solicitantii si titularii brevetelor europene recunoasterea brevetelor acestora pe teritoriul Moldovei. Este o contributie majora la consolidarea inovatiilor si crearea de noi oportunitati de afaceri pentru companiile europene in Moldova", considera presedintele OEB.

"Semnarea Acordului de validare reprezinta un pas important pentru Republica Moldova atat din punct de vedere economic, cat si politic,” a precizat directorul general al AGEPI Lilia Bolocan. "Avand in vedere angajamentul ferm de integrare europeana, Guvernul Republicii Moldova considera cooperarea cu OEB-ul drept o prioritate. De recunoasterea brevetelor europene in Moldova va beneficia intreaga societate moldoveneasca, aceasta contribuind la cresterea calitatii brevetelor, stimularea inovatiei si a transferului tehnologic, crearea unui climat investitional favorabil", a afirmat Lilia Bolocan.

In virtutea Acordului, solicitantii isi vor putea valida cererile de brevet european si brevetele acordate de OEB chiar daca Republica Moldova nu este stat contractant al Conventiei brevetului european. Gratie noului acord, cererile si brevetele europene validate in Republica Moldova, vor avea aceleasi efecte juridice ca si cererile si brevetele nationale, fiind supuse legislatiei moldovenesti. Pentru a intra in vigoare pentru Republica Moldova, Acordul urmeaza sa fie aprobat. Totodata, urmeaza sa fie adoptata si legislatia nationala de implementare.

Cooperarea dintre AGEPI si OEB are o istorie de peste 15 ani, aceasta intensificandu-se din anul 2009. Anterior, activitatile de cooperare vizau in special consolidarea competentelor profesionale ale specialistilor AGEPI in domeniul administrarii si examinarii brevetelor. Conform prezentului Acord de validare, OEB-ul va acorda, de asemenea, asistenta tehnica si juridica pentru implementarea in Republica Moldova a sistemului de validare.

Pentru informatii aditionale despre sistemul european de brevete si alte informatii relevante, accesati pagina OEB: www.epo.org