2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

26 aprilie - Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale

26.04.2013

Stimati Prieteni!

Cu prilejul

ZILEI MONDIALE A PROPRIETATII INTELECTUALE – 2013,

adresez sincere felicitari tuturor celor care activeaza in domenii legate direct sau tangential de crearea, protectia si valorificarea proprietatii intelectuale!

Instituita de OMPI in anul 2001, aceasta sarbatoare reflecta rolul cardinal al proprietatii intelectuale atat pentru economia nationala, cat si pentru viata de zi cu zi a fiecarui membru al societatii.

Dezvoltarea domeniului proprietatii intelectuale este un deziderat al societatii moderne. Valorificarea activelor intelectuale, utilizarea eficienta a instrumentelor oferite de sistemul national de proprietate intelectuala este o conditie primordiala a succesului in afaceri. In zilele noastre, activele nemateriale – de la resursele umane si know-how, inventii, marci, indicatii geografice si denumiri de origine, design industrial si alte produse ale creatiei tehnice pana la operele literare si artistice, – sunt adeseori mult mai valoroase decat activele materiale. Aplicarea industriala a proprietatii intelectuale prin crearea de noi produse inovationale, prin identificarea si implementarea unor metode noi, mai eficiente si mai profitabile, de fabricare a produselor traditionale, prin extinderea segmentului de piata ocupat si consolidarea bunei reputatii in randul consumatorilor este factorul vital al avansarii noastre spre o economie moderna si prospera.

Genericul din acest an al sarbatorii este „Creativitatea - Noua Generatie”, deci suntem indemnati si avem nobila datorie de a incuraja si ajuta tineretul sa-si manifeste plenar creativitatea, sa contribuie impreuna cu intreaga societate la faurirea unui viitor al inovarii si progresului. In aceasta zi de sarbatoare, le doresc tuturor savantilor, inventatorilor, inovatorilor, scriitorilor, artistilor plastici, muzicienilor, interpretilor, intr-un cuvant, tuturor celor inzestrati cu harul Creatiei, precum si oamenilor de afaceri din Republica Moldova sa utilizeze cat mai eficient posibilitatile oferite de sistemul de proprietate intelectuala, sa faureasca noi valori, sa transforme resursele lor de creatie in active economice capabile sa genereze bunuri materiale si sa contribuie la faurirea unui viitor mai bun pentru toti cetatenii tarii.

Sincere felicitari specialistilor din domeniul proprietatii intelectuale, activitatea carora este nemijlocit legata de brevetarea/inregistrarea obiectelor de proprietate intelectuala, de protectia juridica a patrimoniului intelectual al tarii.

Creativitatea este comuna pentru toata umanitatea, fiind totodata o resursa inepuizabila a fiecarui popor. Va indemn, deci, sa dezvoltam acest potential creator, sa-l ocrotim si sa-l valorificam plenar, edificand un viitor demn pentru tara noastra in familia popoarelor civilizate ale planetei!

Dr. Lilia BOLOCAN,
Director general AGEPI